Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.
AKOV Rakija - Destilerija Kraljevo
Da li znate kako se pravilno pije rakija?

Da li znate kako se pravilno pije rakija?

Nema sumnje da je rakija neizostavna gošća na svim proslavama širom Srbije. Svadba, rođenje deteta, useljenje u novi stan, ugovor za novi posao – važno je da se zalije. 

Iako mnogi misle da znaju kako se konzumira rakija, većina je u zabludi. U mnogim krajevima važi pravilo “na eks“, što je zapravo potpuno pogrešno. Popiti na eks kvalitetnu rakiju iz hrastvog drveta, koja je tu stajala godinama kako bi dostigla svoj vrhunac, zaista bi bio greh

Takođe, kvalitetna rakija se ne hladi, već se služi na sobnoj temperaturi, između 17 i 19 stepeni.

Iz kakve čaše se pije rakija?

Iako važi nepisano pravilo među domaćinima i ugostiteljima da se rakija služi u čokanjčićima, odnosno malim čašama, istina je da se ona pije iz čaše u obliku nerascvetale lale, pa čak i iz one u kojoj se služi konjak ili čak vino.

Kako prepoznati kvalitetnu rakiju?

Prvo pravilo kojeg se treba držati jeste ono da rakija mora imati miris voća od kojeg je napravljena. Preciznije, miris koji osećate mora biti slabiji od onog kako voćka prirodno miriše. Ukoliko to nije slučaj, znaćete da je rakiji dodata veštačka aroma. 

Drugi važan savet jeste da, ukoliko pijete rakiju iz veće čaše kao što je preporučeno, blago zavrtite čašu. Ovim potezom ćete prepoznati da li je rakija stara, odnosno ako jeste ostaviće “suze”, odnosno trag, zbog svoje specifične gustine. 

Mnogi ne znaju da je svaka rakija zapravo bezbojna, a boju dobija zahvaljujući odležavanju u buretu. Trik kojem pribegavaju proizvođači jeftinijih rakija jeste dodavanje E150, koji daje boju karamele.

Kraljica među rakijama

Najkvalitetniji prirodni sastojci u kombinaciji sa dugom tradicijom, kao i pažljivo odabranom i decenijama čuvanom recepturom, poreklom iz blagorodne Raške, čine Akov rakiju kraljicom svih rakija.

Priča o Akov rakiji počinje u Kraljevu, kada je naš otac, počeo da se bavi proučavanjem tehnologije i procesa proizvodnje do tančina, verujući da nam priroda mnogo toga nesebično pruža na dlanu, a na nama je da naučimo i prepoznamo kako da na pravi način postupamo sa njom, ne bi li nam vratila još više. 

Upravo na toj filozofiji je i zasnovan čitav brend i započet put stvaranja “Akov“-a, na plodnoj zemlji Raške gde je krunisano sedam srpskih kraljeva, sa jasnim ciljem – da napravimo najfiniju rakiju, uz poštovanje ključnih postulata: kontinuiteta, standarda i kvaliteta.