Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.
AKOV Rakija - Destilerija Kraljevo
Zarko Mikic Akov rakija majstor

Najpoznatiji srpski brend u pohodu na svet

Kada se postavi pitanje „Koji je najpoznatiji srpski brend?“, uglavnom nema dileme oko odgovora, i svi ćemo kao iz topa reći – šljivovica!

Reski aperitiv koji rasplamsava maštu i budi čula nadaleko je poznat, stoga ne treba da čudi što je u poslednjih pet godina proizvodnja rakije u Srbiji povećana za više od 25 odsto, dok je istovremeno izvoz uvećan za oko 42 odsto.

Pored gore pomenute, popularne šljivovice, koja se izvozi i u SAD, sve više se proizvode i rakije od dunje, kruške, kajsije i maline, koje pronalaze put do ljubitelja tradicionalne srpske kapljice širom sveta.

Receptura koja se prenosi s kolena na koleno

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u strukturi izvoza prvih pet zemalja čine Crna Gora sa 19,3 odsto učešća, SAD sa 14,5 odsto, Hrvatska sa 13,5 odsto, Nemačka sa 11,6 odsto i BiH sa 10,1 odsto, dok je učešće ostalih zemalja 31 odsto.

Iako je reč rakija arapskog porekla i u naše krajeve je stigla sa Turcima u 14. ili 15. veku, već vekovima je doživljavamo kao tradicionalno srpsko piće nadaleko poznato širom sveta, zbog kojeg veliki broj turista čim kroči na naše podneblje traži da okusi upravo ovaj aperitiv o kojem se ispredaju neverovatne priče. Tradicija predstavlja izuzetno važan aspekt kada govorimo o rakijama, zbog toga su najcenjenije upravo one rakije čija se receptura prenosi s kolena na koleno, sa dede na unuka.

Akov destilerija Kraljevo

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Srbiji je registrovano oko 530 proizvođača jakih alkoholnih pića, među kojima se po brojnim kriterijumima ističe Akov destilerija, čija pažljivo odabrana i decenijama čuvana receptura, poreklom iz blagorodne Raške, po svemu sudeći sigurnim koracima osvaja, ne samo domaće, već i svetsko tržište.

Zahvaljujući jedinstvenom pristupu koji je doveo do kreiranja naše prepoznatljive Akov rakije, značajne količine već izvesno vreme izvozimo u Rusiju i Kinu, gde su osvojile čula pravih hedonista kojima tradicionalna srpska kapljica pruža neponovljivo iskustvo i užitak.

Bilo da ste ljubitelj čuvene šljivovice, kajsije, dunje, ili pak volite nesvakidašnje ukuse, poput šargarepe, destilerija Akov u svom portfoliju poseduje najkvalitetnije rakije raznovrsnih ukusa i aroma, jer svaka kap Akov rakije nije produkt slučajnosti, već razumevanja prirode, pokušaja, kombinacija, i pogodaka!