Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.
AKOV Rakija - Destilerija Kraljevo
domaca rakija Akov

Prepoznavanje kompletne kulture našeg naroda kroz čašicu rakije

Iako je rakija piće arapskog porekla, koje je na naše podneblje došlo iz Turske u 14. ili 15. veku, ona je u našem narodu prihvaćena kao tradicionalno srpsko piće i jedan od najsnažnijih domaćih brendova.

Interesantan je podatak da se u 18. veku, koji se još naziva i “rakijski vek”, u Srbiji po prvi put popilo više rakije nego vina. Na kraju dana, nije toliko važno odakle je tačno došla, već da je zahvaljujući rakiji Srbija postala prepoznata širom sveta kao zemlja porekla aperitiva koji budi sva čula i ne poznaje granice.

Rakija je sastavni deo srpske tradicije

Na svetskoj izložbi u Parizu 1889. godine, iz Srbije je poslato pet vrsta rakija – šljivovica, komovica, trešnjevača, kruškovača i klekovača, a 11 godina kasnije, takođe na svetskoj izložbi u Parizu, ocenjeno je da ponudu Kraljevine Srbije najbolje karakteriše „srpska šljiva kao i od nje napravljena šljivovica“, koja je ujedno i prvi zaštićeni srpski brend. Preciznije, u dogovoru sa EU oko priznanja naziva alkoholnih pića, u okviru pregovora o Sporazumu o priključenju EU, domaća rakija po recepturi iz sela Šljivovice, koje se nalazi na tromeđi Mokre gore, Tare i Zlatibora, zvanično je zaštićena.

Rakija je sastavni deo srpske tradicije, tako da je u poslednjih nekoliko decenija primetan trend malih porodičnih destiilerija, koje proizvode rakiju na tradicionalan način. Na ovaj način se rakiji kao srpskom brendu vraćaju duša, identitet, kao i značaj, jer sve više ljudi postaje svesno vrhunskog kvaliteta ovog pića, zbog čega se u Srbiji razvila i kultura ispijanja rakije. Rakija je na stolu uvek spremna da dočeka goste i da ih isprati. Uz nju se oduvek veseli, ali i tuguje, a stari znalci će vas neretko posavetovati da popijete jednu “naštinu” ujutru, pre kafe i doručka.

Akov destilerija

Među pomenutim porodičnim destilerijama kojih je sve više, posebno se ističe destilerija Akov rakije, u kojoj negujemo najkvalitetnije prirodne sastojke i dugu tradiciju, čija pažljivo odabrana i decenijama čuvana receptura, poreklom iz blagorodne Raške, osvaja, ne samo domaće, već i svetsko tržište.

Naša filozofija je da priroda mnogo toga nesebično pruža na dlanu, a na nama je da naučimo i prepoznamo kako da na pravi način postupamo sa njom, ne bi li nam vratila još više.