Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.
AKOV Rakija - Destilerija Kraljevo
Akov Rakija, piće koje nema sezonu

Rakija, piće koje nema sezonu

Dobra pića, zaslužuju samo najbolji način konzumacije, a ukoliko ste do sada pratili naše blogove, dosta smo pisali o pravilnom konzumiranju ovog istorijskog pića. Iako je krajnji cilj samo jedan – maksimalno uživanje u svim nijansama aromi koje ovo piće pruža, kako bismo dostigli taj osećaj – potrebno je da pratimo preporuke “starih znalaca”, ili prevedeno na savremeni jezik izražavanja – rakija majstora.

Kao što smo se do srži potrudili da napravimo najbolju rakiju među rakijama, tako smo se potrudili da do tančina izučimo najbolji mogući način njene konzumacije, pa pre nego što pređemo na glavnu temu ovog teksta – Zašto leti u frižideru držimo i čaše za rakiju, hajde da sumiramo osnovne postulate pravilnog ispijanja.

Nikada "na eks"

Kvalitetnu rakiju nikada ne pijemo na eks. Ne samo iz poštovanja, već zato što bi prvi gutljaj rakije trebalo zadržati, kako bi dopustili da se lagano razlije u ustima. Pored instant uživanja, na taj način najpreciznije otkrivamo da li je rakija kvalitetna ili ne.

Aeracija

Drugi važan savet jeste da, ukoliko pijete rakiju iz veće čaše kao što je preporučeno, blago zavrtite čašu. Ovim potezom dopuštamo kiseoniku da “raspali” arome, ali nam i pomaže da zbog svoje specifične gustine, na čaši vidimo nesvakidašnji trag u obliku “suza”.  Zbog svega toga, došli smo na ideju da napravimo jedan inovativan predmet, uređaj koji služi za aeraciju rakije. Aerizator mehanički, i lagano vrti čašu u krug, rakija se otvara i ispušta svoje najlepše arome.

Njeno visočanstvo
čaša u obliku nerascvetale lale

Mi rakiju nikada ne služimo u čokanjčićima. Dobra rakija se isključivo pije iz čaše u obliku nerascvetale lale i tu jednostavno nema pregovora. Puni potencijal rakije dolazi do izražaja tek u dodiru sa vazduhom, što čaša ovog oblika jedino i dopušta.

Temperatura, ili zašto leti u frižideru držimo i čaše za rakiju

Kvalitetna rakija se ne hladi, služi se na sobnoj temperaturi između 18 i 22 stepeni, i ne deli se na letnje ili zimsko piće.
Uz pravilno konzumiranje, rakija se pije svih 365 dana u godini, a evo i kako.
Niska temperatura prikriva mane loše rakije, ali prikriva i sve ono što je dobro u kvalitetnoj rakiji. Jako je bitno da samu rakiju ne šokiramo niskom temperaturom držeći je na minusu, već da joj dopustimo da sve njene dobre stvari, na sobnoj temperaturi izađu na videlo.
Zato, umesto da rakiju leti čuvamo u frižideru, preporučujemo da pre konzumacije rashladite samu čašu, a to možemo uraditi na dva načina. Držeći je u frižideru 10 minuta, ili uz pomoć nekoliko kocki leda koje ćemo pre sipanja rakije ubaciti u praznu čašu i zavrteti. Kada čaša zamagli i kada izbacimo sav led iz čaše, to je znak da je vreme za sipanje.
Na ovaj način, u svim rakijama možemo uživati i leti, ali ukoliko moramo da biramo, posebno bismo izdvojili AKOV krušku kaluđerku i AKOV kajsiju.
Kruška kaluđerka iz prohlađene čaše je posebno lagana i nežna, a kajsija cvetna, pitka i slatka taman koliko treba.
Na ovaj način, u svim rakijama možemo uživati i leti, ali ukoliko moramo da biramo, posebno bismo izdvojili AKOV krušku kaluđerku i AKOV kajsiju.
Kruška kaluđerka iz prohlađene čaše je posebno lagana i nežna, a kajsija cvetna, pitka i slatka taman koliko treba.

Za kraj, da li je podela na letnja i zimska pića neosnovana?

Jeste, pogotovo kada je rakija u pitanju.
Uz pravilno serviranje, nema razloga da u njoj ne možemo uživati tokom cele godine, a posebno leti uz jutarnju kafu ili pre obroka kao aperitiv.

ŽIVELI!