Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.
AKOV Rakija - Destilerija Kraljevo
Rakija od jabuke

Ovo sigurno niste znali o našoj rakiji od jabuke

Da li ste se ikada zapitali kako se pravi jedna od omiljenih AKOV rakija, od jedne od omiljenih i ukusnijih voćki? Pod pretpostavkom da jeste, otkrivamo ključne korake u proizvodnji naše rakije od jabuke, koje možda niste znali do sada.

Tajna je u mešanju dva različita destilata

Kako bi dobili prepoznatljiv ukus AKOV rakije od jabuke, ceo proces počinje mešanjem dve različite vrste destilata, specifičnih po tome što su nastali drugačijom tehnikom proizvodnje.

Destilat 1

Prvi tip destilata rađen je kalvados tehnikom, od francuske reči “calvados”, što znači presovanje odnosno, u ovom slučaju, presovanjem ploda jabuka, od kojeg dobijamo čist sok, koji ide u dalje tokove proizvodnje rakije.

Kalvados destilat nastao je na severu Francuske, dobijen od preko 200 sorti posebno uzgajanih jabuka i kao takav je zaštićen. Specifičan po svom blagom mirisu i ukusu, mekan i na završnici sladunjav, a kao takav, svojim nežnim postojanjem obogaćuje snažni destilat 2, i zajedno prave ukus koji se pamti.

Destilat 2

Dobijeni destilat 1, mešamo sa destilatom 2, rađenim tradicionalnim procesom proizvodnje, odnosno usitnjavanjem ploda jabuke sorti crveni i zlatni delišes, ajdared, greni smit i kolačara, koji se fermentišu, i zatim zajedno šalju na odležavanje u “low toast barique” burad francuskog hrasta.

Ako ove note, moramo rečima opisati…

Dobijena rakija od jabuke je zlatno žute boje sa ćilibarnim nijansama, kristalne bistrine, svežeg mirisa, sa finim nijansama vanile i hrasta. Ukus pun, skladan, sa hrastovom završnicom u kojoj dominiraju tonovi vanile i kože.
Dokaz da se suprotnosti privlače, i da usitnjena i presovana jabuka uz pravi pristup mogu da sačine piće čiji ukus se pamti. Nadamo se da ste naučili nešto novo, a kada sledeći put budete degustirali AKOV rakiju od jabuke, priču o njenom nastanku, prenesite i prijateljima.

Živeli!