Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 5500 RSD dostava je besplatna na teritoriji Kraljeva i Beograda.   |   Za porudžbine u iznosu većem od 8200 RSD, dostava je besplatna na teritoriji cele Srbije.
AKOV Rakija - Destilerija Kraljevo
Kako je nastao Aerizator

AKOV priča – Kako je nastao aerizator?

Aerizator, sprava koja unosi novine u načinu ispijanja i uživanja u rakiji, uvek izaziva dosta pažnje. O samoj ideji i procesu nastanka aerizatora, razgovarali smo sa Žaretom, našim rakija majstorom.

Šta je aerizator i čemu služi?

Aerizator je sprava koja služi za aeriranje (otvaranje) rakije. Omogućava nam da osetimo sve njene note i uživamo u punom, bogatom ukusu destilata.

Kako si došao na ideju da napraviš jednu ovakvu spravu?

Svakoj rakiji je potrebno vreme da se otvori i pokaže svoj miris i ukus, svoj pun potencijal. Kajsiji najviše.

Kako su ljudi uglavnom nestrpljivi kada je ispijanje rakije u pitanju, želeli smo da utičemo na to da je ne probaju “pre vremena” pa ni ne osete sve njene arome. Bila nam je potrebna pomoć – i tako je nastao aerizator – sprava koja blagim kružnim pokretima okreće čašu sa rakijom, koja tako dolazi u kontakt sa vazduhom i otvara se.

Kako je izgledala prvobitna verzija aerizatora?

Prošli smo dug put do konačnog izgleda aerizatora kakav danas koristimo.
Prvobitna ideja, koja se zasnivala na magnetima, na kraju se pokazala kao neizvodljiva.

Sa našim inženjerima smo nakon toga osmislili verziju koja u sebi ima eksternu bateriju. To nije bilo najidealnije rešenje zbog potrebe čestog punjenja, jer kome je potreban još jedan punjač?

Kako izgleda aerizator danas?

Starinski mehanizam, koji se koristi u muzičkim kutijama, nam se oduvek dopadao zbog samog doživljaja ručnog navijanja ključića ali i trajnosti mehanizma. Tada smo znali da smo konačno pronašli ono čemu smo težili i odlučili smo da mehanizam na navijanje bude ono što pokreće naš aerizator.

Danas se aerizator proizvodi u jednoj lokalnoj fabrici u Kraljevu.
Play Video about Aerizator za rakiju Akov